פרופ' משה כהן אליה, נשיא המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן ומומחה למשפט חוקתי על החלטת בג"צ לבטל את חוק ההסדרה:
מבחינה משפטית, פסק הדין מוצדק. בית המשפט קבע שבמצב בו אדם קיבל נכס מאדם אחר והוא פעל בתום לב אבל התברר שהנכס לא היה של אותו אדם, יש לבדוק לעומק את נסיבות המקרה ולא ניתן לקבל החלטה גורפת וכוללנית. חוק ההסדרה קובע הסדר רחב וגורף מידי ועל כן נפסל ע"י בג"צ.
למרות הטענות שעולות בנוגע לפסקי דין כהשתקפות של עמדות פוליטיות, ניתן לראות כי במקרה זה לדוגמה, אם קוראים את פסק הדין באופן דקדקני מגלים כי אף שנראה שהשופט היחיד שמתנגד לעמדת הרוב הוא השופט שמזוהה עם הקו הימני (השופט נעם סולברג), בפועל השופט הסכים עם דעת הרוב לגבי היותו של החוק רחב מידי, השוני בינו לבין שאר השופטים נובע מרצונו לפרש את החוק באופן שיהפוך אותו מידתי יותר במקום להביא לפסילתו.
לאור התופעה המתגברת של פסילת חוקים של הכנסת ע"י בג"צ נשאלת השאלה: האם תופעה זו נובעת מהתפתחותו של בית המשפט לכיוון מתערב ואקטיביסטי יותר, או שמא מחקיקת חוקים בעייתיים יותר בכנסת המחייבים את בית המשפט להתערב? בפסק הדין הנוכחי נראה כי קברניטי הממשלה הבינו שקיים קושי חוקתי עם החוק הזה אך העדיפו לשקף את העמדה האידאולוגית הצודקת בעיניהם ולתת לבית המשפט להתמודד עם ההשלכות החוקתיות של העניין.
גלי צה"ל | יומן צהריים | 10/06/2020